esmaspäev, 25. mai 2009

Soome MV pikk rada

Võistlus toimus Tamperest 100km kaugusel Keuruu lähedal. Tegu oli ühisstardiga ja joosti erinevaid ringe, mis iseenesest oli täielik jura. Oma tegeliku koha sai alles lõpujoonel teada. Enne starti oli enesetunne hea ja olin valmis kõigeks, mis minule ette söödetakse. Rada oli 18,5km pikk.

Start antud ja kõik jooksevad mööda teed nagu jõudu oleks piisavalt. Alguse kiirenduse seedin ilusti ära, aga hoog oli ikka üleval. Juba kolmandasse punkti minnes jään täiesti üksi, mitte keegi ei tulnud minuga samas suunas. Ainult Olli-Markus Taivainen oli eest ära jooksnud, kuid järgmiste punktidega sain temagi kätte. Siis ma olin hämmingus, et kus kõik ülejäänud on. Nii siis tuli viies punkt, kus ühel hetkel oli terve hunnik jooksjaid koos ja kui vaatasin nende numbreid, siis selgus, et isegi oma klassi jooksjad. Tuli välja, et nende ringi algus oli täiesti teissugune olnud. Edasi kulges korralikult, ühe punktiga tuli minutine viga, aga mingil kombel sain ma teised kohe kätte. Paari punkti võtmisel usaldati mind ja nii juhtisin grupi ilusti punkti. Esimese ringi lõpus hoidsin ennast tagaplaanile, et mitte kulutada liigselt energiat lisakaarte tegemisele. Ringi lõpetasin üheksandal kohal, kolmas koht silmaga näha.

Teisel ringil oli algus jälle mööda teed, vähendan natuke vahet eesmistega, aga siis kui metsa keerasin ja seal umbes minuti jooksin, tuli "sein" vastu, energia sai otsa, ma sain täieliku "haamri". Kõik see juhtus pärast 70minutist jooksu. Edasine jooks kulges kõndides ja kerget sörki tehes, oli selline tunne, et kui nüüd üritan kiiremini joosta, siis kukun kokku ja sinna metsa alla ma jäängi. Lõpuks lõpetasin ma 12.kohal, aeg 2:49 ja kaotust võitjale Olli-Markusele 37minutit. Selle koha järele ma muidugi ei läinud, aga pole midagi teha, kui ei jõua.

Hilisemal analüüsil on lihtne aru saada, miks tekkis selline ära kustumine. Nimelt pinnas oli seal pehme või siis lausa väga pehme. Mööda teed joosti väga vähe, pidevalt mööda soid ja kanarbikku. Nii et kui pole selliseks maastikuks valmis, siis ei saa mingile imele loota.

Tulemused
Teekond

esmaspäev, 18. mai 2009

EMV lühirada ja M21 teade

Nädalavahetusel joosti EMV lühirada ja teadet Lätis Riia külje all Kalngale kaardil. Maastik oli väga omapärane ja kogemusi sellisel maastikutüübil napib. Viimati jooksin ma sarnasel luitemaastikul aastal 2007.

Lühirada läks nagu ta läks. Juba esimesse punkti oli mul raskusi välja lugeda, mis kaardil oli kujutatud. Kuid vead ei tulnud ainult kaardilugemisest, vaid tõsised probleemid olid ka suunaga. Lisaks kimbutas mind veel kõhuvalu pool rada. Kõik see kupatus kokku andis mingil ime kombel mulle M20 klassis teise koha. Laurile kaotust 3:10 ja edu kolmanda koha ees 6sekundit.
Tulemused

Järgmine kord kui võistlus toimub mõnel uuel maastikutüübil, kus varem jooknud ei ole, peaks mina tegema vähemalt ühe kaarditrenni enne võistlust, et mõista kaardijoonistaja käekirja. Kui minna kohe suure hooga peale, siis ei suuda teha head sooritust, millega saaks rahule jääda.


Teateks olin ma juba rohkem valmistunud, kõhuvalu vältimiseks olin võtnud paar tabletti sisse. Nüüd oli juba teada, mis ees ootab, lihtsalt tuli teha oma jooks. Kuna oli teada, et ma üldisest massist jooksen kiiremini, siis mingit aukartust esimeses vahetuses ei tekkinud.

Stardist alates lükati tempo kohe põhja ja vägesid vedas lahti Olle. Kuni neljanda punktini suutsin ma tema sammu hoida, kuid siis pikal etapil jäin kaks korda kraavi kinni ja läinud ta oligi. See oli muidugi paratamatus, aga siis hakkasid järgmised minule järgi jõudma. Raja tagumises otsas oli punt koos ja siis hakkas grupis jooks pihta. Alates 15KP-st ei kasutanud ma kõrgeid käike, lihtsalt keskendusin orienteerumisele, et ei tuleks vigu sisse. See ka õnnestus ja punktid tulid ilusti vastu. Nii lõpetasin ma esimese vahetuse teisena, kaotust Ollele 3:05, edu kolmanda koha ees 11sekundit.

Teises vahetuses tegi Mati Tiit hea jooksu ja tuli kolmandana metsast välja. Kolmandas vahetuses jooksis Kenny ja püüdis Markuse kinni. Nii nad võitlesid kuni lõpujooneni ja nii sai OK Võru teise koha ja OK Ilves pidi leppima sekundilise alla jäämisega ning tasuks kolmas koht. Ülivõimsalt võitis EKJ SK.

Minule ja Kennyle oli see esimene M21 klassi medal, aga kindlasti ei jää see viimaseks.
Tulemused

Pildid on Metsamoori Perepargi kodulehelt.

pühapäev, 10. mai 2009

Enne tähtsaid võistlusi


Kolmapäeval, 6.mail toimus Sauel Tallinna MV sprint, mis oli omamoodi huvitav. Tegu ei olnud tavalise linnasprindiga, vaid joosta tuli võsas. Jooksukiirus läks vahepeal päris alla, aga kui piisavalt rabeleda, siis saab igast tihnikust kiiresti läbi. Viga kogunes 2,4km raja peale 70sekundit, sellest 45sekundit tuli esimese punktiga. Kuid hea oli see, et jalgades oli jõudu piisavalt.
Tulemused

Laupäeval, 9.mail oli võimalik joosta krossi Intsikurmus. Nimelt toimus II Intsikurmu jooks. Kahjuks eelmine aasta seal joosta ei saanud ja enda aasta taguse vormiga võrrelda ei saa. Jooks kujunes väga raskeks. Algul hoidsin meelega tempo all, kuna tavaliselt alustan väga kiire tempoga. Aga ikkagi hakkas pärast kahe minutist jooksmist raske ja siis tuli terve rada kannatada. 4km ajaks tuli 14:48, eesmärgiks oli joosta alla 15minuti.
Tulemused

Pühapäeval, 10.mail jooksin Krootuse kaardil Lõuna-Eesti karikavõistlust. Kolmandasse punkti minnes suutsin kuivanud kuuseoksa endale silma joosta. Kõlas väike karje üle metsa ja siis hakkasin edasi liikuma. Mingi aja tagant hakkas silm vesistama, kuna mingi risu oli silma jäänud. Nii tekkis vahepeal raskusi kaardi lugemisega, nii tuli punktile peale minna lihtsalt suunaga. Viga tuli natuke alla 2minuti. Kusjuures esimese poole rajast jooksin ma puhtalt.
Tulemused



Nüüd on kolmel nädalavahetusel järjest tähtsad võistlused: EMV lühirada ja teade, Soome pikk rada, Balti MV. Mitte ükski ei toimu Eestis, nii et tuleb natuke reisida.

pühapäev, 3. mai 2009

ILVES-3

Kolm päeva orienteerumist Lõuna-Eesti metsade vahel on läbi. Ilves-3 toimus eelmise aasta WUOC-i maastikel, mis pakkusid korralikke o-ülesandeid. Kuna ma ise olen OK Ilvese liige, siis tuli ka oma abistav käsi ulatada võistluskeskuse ehitamiseks ja mahavõtmiseks. Eks see võttis oma jõu ja andis tunda ka orienteerumisrajal.

1.päev (Sahkri-Veskimõisa-Poka)
Kohe algusest sain ma hea hooga minema ja suutsin esimese punkti võtta ideaalselt. Kolmandasse punkti tuli 15sekundiline lisakaar. Etapid 3-7olid suhteliselt huvitavad ja lühikesed, sellised lühirajalikud. Siis aga tuli pikk teevalikuetapp, mis paljudel käis üle jõu. Kes tahtis minna otse läbi soo ja rohelise, kes ma ei tea kust. Mina suutsin selle kõige õigema välja valida. Teise pikema etapi(9-10) algus ei kulgenud kõige paremini. Ma ei saa öelda, et ma oleks midagi valesti teinud, aga see roheline etapi alguses oli nii kohutav, et ma lihtsalt olin seal kinni. Hilisema analüüsi käigus selgus, et kõige kiiremini sai sealt välja otse teekurvi ragistades. Umbes sellel ajal hakkas ka raske. Nii kujunesidki viimased kümme minutit vaevaliselt.

Tulemused toon ma kahe klassi peale kokku, kuna rajad olid samad.
teekond
M18-20
1.Lauri Sild 00:33:06
2.Kristo Heinmann 00:33:48 +0:42
3.Artūrs Pauliņš 00:34:52 +1:46
4.Kenny Kivikas 00:36:38 +3:32
5.Raivo Kivlenieks 00:36:45 +3:39
6.Tauno Tiirats 00:39:07 +6:01

2.päev (Sahkri-Veskimõisa-Poka)
Esimesed neli punkti tulid väga ilusti kätte. Kuid siis hakkasid erinevad kaardilugemise vead. Lihtsalt ei suutnud kaardilt välja lugeda seda, mis vaja. Viienda punkti ümbrust ei lugenud välja, kuuendasse minnes lugesin lohu mäeks, seitsmendasse teevalikut planeerides ei näinud teerada. Nüüd hiljem selgus, et see kaart on täielik jama ja seda ei saagi normaalselt lugeda, kuna see 1:15000 kaart on sitasti prinditud. Aga kaheksandast punktist finišini, kus olid tehnilised puntkid, tulid taas ilusti kätte, ainult ühe punkti juures tuli 10sekundiline lisakaar. Kui esimesel päeval oli kiirust küll, siis teine päev oli kangutamine ja tõusud võtsid kõndima.
teekond
M18-20
1.Raivo Kivlenieks 00:52:14
2.Kristo Heinmann 00:52:22 +0:08
3.Raido Mitt 00:52:55 +0:41
4.Kenny Kivikas 00:53:18 +1:04
5.Didzis Viksne 00:53:22 +1:08
6.Tauno Tiirats 00:54:53 +2:39

3.päev (Prangli)
Sellel päeval oli see imelik, et enesetunne oli suhteliselt hea, kuid jooksukiirust ei olnud kohe üldse. Läbisin terve raja ühtlase tempoga ja viga põhimõtteliselt ei teinud. Sellise tempoga jõuaks vähemalt kaks tundi metsas liikuda, kuid kaotust kogunes piisavalt.
teekond
M18-20
1.Lauri Sild 00:38:39
2.Artūrs Pauliņš 00:39:24 +0:45
3.Kristo Heinmann 00:42:04 +3:25
4.Aleksandr Shved 00:45:44 +7:05
5.Raido Mitt 00:45:58 +7:19
6.Tauno Tiirats 00:46:41 +8:02

Kolme päeva koos vaadates, tuli selgelt välja, et mingi kiirus on mul saavutatud, kuid ma jõuan seda hoida ainult ühe päeva või siis ka pool teist päeva. Pärast seda hakkab vastupidavuse peale kõik minema. Eks oma mõju avaldas ka suhteliselt raske nädal treeningutes, aga mingi pildi sai ette oma füüsilistest võimetest.
Kolme päeva summa:
M18-20
1. Kristo Heinmann 02:08:14
2. Artūrs Pauliņš 02:10:45 +2:31
3.Raivo Kivlenieks 02:15.55 +7:41
4.
Kenny Kivikas 02:18.05 +9:51
5.
Tauno Tiirats 02:20.41 +12:27
6.Toms Dandens 02:23.31 +15:17

ETV video

Pildid on Tarmo Klaarilt ja Karjustelt.